Wat kun je doen als je ideeën opdrogen terwijl je aan het mindmappen bent? Er is één techniek die kan helpen: Stel de “5Ws en H.” vragen.
Steeds als je aan het brainstormen bent en de gevonden ideeën in een mindmap vastlegt, kan er een moment komen dat je als het ware tegen een muur aanloopt. Je brein waarmee je tot nu toe steeds verder kon associëren, stopt ermee. Er komt niks meer. Wat kun je dan doen?
Bij de meeste mensen is dit een teken dat je de gemakkelijkste ideeën, die vlak onder het oppervlak van je bewustzijn klaarliggen, hebt benut. Om dieper te graven, om de ècht creatieve ideeën te vinden vanuit de uithoeken van je onbewuste brein, heb je hulp nodig. En één van de meest betrouwbare manieren om die toch boven water te halen, is het stellen van open vragen op basis van deze zes woorden:
- Wie?
- Wat?
- Waar?
- Wanneer?
- Waarom?
- Hoe?
De eerste keer dat ze zijn beschreven, vinden we in een couplet uit Rudyard Kiplings gedicht :”het olifantenkind”
I keep six honest serving-men:
(They taught me all I knew)
Their names are What and Where and When
And How and Why and Who.
Sinds jaar en dag noemen we ze sindsdien “5Ws en H,” en ze worden beschouwd als de sleutel die journalisten gebruiken om achter de belangrijke informatie te komen die nodig is voor een nieuwswaardig verhaal. Omdat het open vragen zijn, kun je ze niet eenvoudig met “ja” of “nee”beantwoorden. Ze verleiden je tot dieper nadenken en analyseren.
Zakelijke gebruikers benutten deze techniek voor tenminste deze drie praktische toepassingen:
- Om vragen te maken die helpen om informatie te verzamelen, tijdens de vroege stadia van het oplossen van problemen, is het lijstje nuttig als informele, maar ook als systematische manier om de vragen te vinden waarop je een antwoord nodig hebt.
- Om ideeën uit te lokken bij het brainstormen of een vergelijkbare techniek, werkt de checklist als een provocerende bron die je helpt om bestaande ideeën uit te bouwen.
- Om criteria vast te stellen die je bij beoordelingstrajecten helpen je keuze te bepalen.
Hoe gebruik je de 5Ws en H met mind mapping?
5Ws en H zijn ook behoorlijk nuttig als je ervoor wilt zorgen dat je mindmap alle belangrijke details bevat die nodig zijn. Of je nu de woorden nu expliciet op een tak plaatst, of ze alleen maar gebruikt als een soort mentale stimulans om je brein weer een zetje te geven, ze helpen je een betere mindmap te maken en dus betere resultaten te behalen. De sleutel vind je door alles wat je wat je van de vragen leert, vast te leggen in je mindmap.
Vooral de “waarom” vraag is heel waardevol. Als je “waarom” vraagt, en die telkens herhaalt, ontdek je nieuwe inzichten en je komt op ideeën die voordien verborgen bleven. Stel je maar eens voor hoe het herhaald vragen naar het “waarom” van een situatie, je helpt om tot de kern an een zakelijk probleem te komen. De hiërarchische layout van een mindmap maakt het dan eenvoudig om deze diepere lagen met informatie, kennis en ideeën visueel te maken in een soort “oorzaak en gevolg”diagram.
Dus voortaan: Als je ooit weer eens vastloopt tijdens het mindmappen, roep de hulp in van deze zes vragen om tot in het gaatje te gaan!
TIP: maak een map-part met deze vragen. Dan heb je ze altijd paraat.
TIP: En mocht je tóch nog niet voldoende inzicht hebben gekregen, kun je deze varianten ook benutten:
- Wat als?
- Hoe veel?
- Wat deed je hieraan denken?
- En dan?
Pingback: Drielingh | 36 creatieve vragen om je denken een duwtje te geven.