Het aantal arbeidszaken is sterk aan het stijgen. In 2012 steeg het aantal arbeidsconflicten met 14 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook dit jaar worden er weer volop arbeidszaken verwacht. De toename blijkt uit gegevens van juridisch dienstverlener ARAG.
• Werkgevers willen zaak snel afhandelen
• Ook laatste maanden sterke toename
• ‘Ga nooit zomaar akkoord’
Het aantal meldingen van ontslagen via UWV WERKbedrijf en vaststellingsovereenkomsten steeg het hardst, respectievelijk 118 procent en 58 procent ten opzichte van 2011. Opvallend is de druk die werkgevers uitoefenen voor een snelle zaakafhandeling. ARAG verwacht dat dit jaar het aantal zaken onverminderd hoog blijft.
Sinds de start van de kredietcrisis in de zomer van 2008 zit het aantal arbeidszaken in de lift. Ook in de daaropvolgende jaren stijgt het aantal arbeidszaken gestaag en blijft deze op een ongekend hoog niveau. De laatste maanden neemt het aantal zaken wederom stevig toe.
Grote bedrijven houden niet stand
Mieke Berkhout, manager rechtshulp bij ARAG: “Bedrijven hebben door de recessie van 2009 minder reserves om de nieuwe recessie op te vangen. Daar waar in 2009 met name de kleinere bedrijven moesten inkrimpen, zien wij nu dat ook de grotere bedrijven het niet langer kunnen volhouden en gedwongen zijn om afscheid te nemen van hun medewerkers.”
Grote druk op werknemers
“De druk die zij hierbij op de werknemers leggen is opvallend te noemen.
Het komt steeds vaker voor dat werknemers slechts één dag de tijd krijgen om akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst. Wij raden mensen in zulke situaties aan om nooit zomaar akkoord te gaan met het eerste voorstel van de werkgever, de tijd te nemen en juridisch advies in te winnen”, aldus Berkhout.
Handige tips
Op de site van ARAG worden voor zowel ondernemers als particulieren handige tips gegeven. Zo moet je rekening houden met de wachttijd voor een WW-uitkering. Het UWV WERKbedrijf geeft de uitkering meestal niet meteen. Er wordt namelijk rekening gehouden met de opzegtermijn waarmee uw werkgever bij uw ontslag normaal gesproken rekening moet houden. Pas na de opzegtermijn krijgt u een uitkering.
De opzegtermijn is afhankelijk van de duur van uw arbeidsovereenkomst. De opzegtermijn gaat lopen op de datum waarop de beëindigingsovereenkomst is getekend. Daarom is het belangrijk dat in de overeenkomst ook de datum van ondertekening is aangegeven. Omdat je dus niet direct een uitkering kunt krijgen, is het belangrijk dat je met je werkgever afspreekt dat hij rekening houdt met deze opzegtermijn.
U kunt veel conflicten voorkomen door uw personeelsdossiers up-to-date te houden.
En daarbij is het belangrijk dat u de verslagen van beoordelings- en functioneringsgesprekken, de afspraken en korte feedbacknotities allemaal heeft bijgewerkt.
Personeelsgesprek.nl is dan waarschijnlijk de slimste tool die u daarbij kunt gebruiken. meer weten: