Beter werken door informatie visueel te presenteren en beheren

Visualiseren van informatie helpt tegen ‘informatie overbelasting’ en verhoogt productiviteit met 17 procent.
Een wetenschappelijk experiment, uitgevoerd door onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksbureau Mindlab International in opdracht van Mindjet, toont aan dat we twintig procent denkkracht verspillen bij het gebruik van traditionele kantoorsoftware. De resultaten laten zien dat het gebruik van visualisatietechnieken bij het opslaan, delen en beheren van informatie minder mentale inspanning kost dan het werken in aparte spreadsheets, tekstdocumenten, e-mails en server-bestanden. Visualisatie verhoogt de productiviteit met 17 procent en leidt tot het nauwkeuriger en sneller verwerken van informatie. Informatie overbelasting is in toenemende mate een probleem voor werknemers en organisaties.

Klik op het plaatje voor een overzicht van de ontwikkeling van de digitale mens.

De toename van stress op het werk is een belangrijk gezondheidsprobleem in Westerse landen. Digitale technologie geeft ons toegang tot meer informatie dan ooit tevoren en behelst een kennisrevolutie, maar het betekent ook dat we worden gebombardeerd met informatie afkomstig uit allerlei bronnen. De meeste kantoorsoftware is ontwikkeld in de jaren 90 vóór de komst van Big Data en social media en is hier niet op gebouwd.
Psycholoog en specialist in hersenfunctie en veroudering Dr Lynda Shaw, PhD CPsychol verklaart: “De onderzoeksresultaten onderstrepen dat het menselijk brein houdt van visuele beelden en informatie veel gemakkelijker onthoudt die op deze manier is weergegeven. Dit is omdat de hersenen niet werken als een bestand. De hersenen slaan informatie op in de sensorische corticale gebieden, reconstrueren betekenis op basis van eerder verwerkte kennis en verbindt deze tot een complex web van connecties. Visualisatie of mindmapping ondersteunt dit proces met visuele informatie die meerdere gebieden van de hersenen activeren, waardoor we grote hoeveelheden gegevens in één keer zien, verkennen en begrijpen; en abstracte informatie intuïtief overbrengen.”

Het onderzoek toont aan dat we door informatie visueel te presenteren:
– 17% productiever zijn in het uitvoeren van taken;
– binnen teams 10% minder hersencapaciteit nodig hebben om taken uit te voeren;
– en als team 8% productiever zijn.
Alle resultaten van dit onderzoek kunt u nalezen (Engelstalige PDF).