Boekbespreking Mindmapping | Visualiseren | Zelfmanagement (Boek is in het Duits;-)

Wat vond ik van het boek van Andreas Lercher??

Uiteraard was ik benieuwd naar het MindManager boek van onze Oostenrijkse collegatrainer Andreas Lercher.
De omslag maakt direct duidelijk waarover het gaat en voor wie het is bedoeld. De layout is standaard, dus in een staand -portrait- formaat. Wellicht was het passend geweest om het formaat, zoals we bij mindmappen gewend zijn, liggend – landscape – in te richten.

Het boek heeft een heel logische indeling. Zeker als je een beginnend MindManager gebruiker bent, kun je heel snel de nodige vaardigheid verwerven, eenvoudig door het volgen en nadoen van de voorbeelden.
Via Basiskennis en MindManager in de praktijk, komen we bij taken en projectmanagement. Dat is een van de toepassingsgebieden waarvoor MindManager veel wordt gekozen en dus logisch. De rest van het boek behandelt speciale functies zoals exporteren, zoeken en filteren en de mogelijkheid om binnen je mindmaps te kunnen rekenen.

Wat is de Meerwaarde

Voor beginnende gebruikers zijn de tutorial-fimpjes die op de website van Mindjet te vinden zijn, te beknopt en de webinars die vaak ruim een uur duren, veel te lang, te specialistisch en te uitgebreid.
Voor hen geeft dit boek de snelle start om de software direct goed te benutten.

De opbouw en structuur van de onderwerpen is gedetailleerd en zorgvuldig. Toch is het tempo hoog genoeg om steeds verder te willen lezen en te leren.

Wat ik écht goed vind, zijn de experttips en wijze raadgevingen. Als ervaren MindManager trainer was ik verrast dat er functies en manieren zijn, die ik nog nooit gebruikt heb, maar die me regelmatig veel tijd zullen besparen.
Voorbeeld: Slepen van tekstnotes naar andere topics.

Vergelijk met andere boeken

In de loop van de jaren heb ik nogal wat boeken over Mindmappen en Mindmap software gelezen. In het Nederlands is ons eigen boek verschenen waarin de focus vooral op 9 toepassingsgebieden ligt. Dat is geschreven met MindManager versies 14 en 2015 als basis. Enkele toepassingsgebieden zoals flowcharts komen daar nog niet aan de orde.
Dit  boek van Andreas Lercher baseert zich op MIndManager 2017 en is daarmee volledig op de meest recente versie toegespitst.

Het boek onderscheidt zich ten opzicht van veel andere uitgaven, doordat het te gebruiken is als handboek, naslagwerk en dankzij de expert tips en adviezen ook nuttig voor ervaren gebruikers.

Jazeker, binnen het kader van dit boek is nog niet al te veel aandacht besteed aan alle verschillende toepassingsgebieden, maar ik ben er van overtuigd dat deze in de -live- trainingen ruimschoots aan bod komen.

Een uiterst nuttig boek, voor zelfstandige gebruikers, maar ook als ondersteuning bij het reguliere onderwijs waar mindmap software inmiddels vrijwel overal wordt gebruikt bij lesgeven en studeren.

Mindmapping | Visualisierung | Selbstmanagement (mit Anwendungen)

Onze Oostenrijkse collega trainer Andreas Lercher heeft zijn nieuwe boek voor jullie af. Het gaat uit van versie MindManager 2017 for Windows en dat maakt het net weer wat actueler dan ons eigen boek.

Lern- und Handbuch für die effiziente und rasche MindManager-Anwendung

Einfache Visualisierung komplexer Ideen und Informationen durch flexible Mindmaps und Diagramme

Mit einem durchgängigen Praxisbeispiel sowie Übungen

Mit MindManager 2017 können Sie komplexe Sachverhalte einfach strukturieren und darstellen.

Selbstmanagement, Brainstorming, Meeting-Management, Projektplanung oder Aufgabenverteilung: Sie lernen, Ihre Ideen und Informationen optimal mithilfe von Mindmanager zu visualisieren und mit anderen zu teilen. Andreas Lercher zeigt Ihnen die verschiedenen Phasen der Entstehung einer Mindmap und erklärt, wie eine solche Mindmap mit MindManager erstellt wird sowie Struktur und Kategorien erhält.

Außerdem demonstriert der Autor, wie Sie die in MindManager dargestellten Informationen in andere Apps wie z.B. die von Microsoft Office oder Apple exportieren können. So werden Sie in die Lage versetzt, eigene Wissenslandkarten oder auch wirkungsvolle Infografiken zu erstellen und zu nutzen.

 

Je kunt dit gewoon bestellen bij Amazon.com