katiadelson via MindManager blog
Op zoek naar een betere manier om creatieve ideeën te genereren en innovatie te stimuleren? Traditioneel brainstormen stimuleert vaak groepsdenken, waarbij groepsleden ideeën die in strijd zijn met de status quo, vermijden. Bovendien kan de druk om met ‘geweldige’ ideeën te moeten komen, leiden tot onoriginele ideeën of creativiteit helemaal onderdrukken.
Mindstorming kan deze problemen oplossen door teamleden aan te moedigen out-of-the-box te denken.
Dus, wat is het en hoe kun je het gebruiken? Mindstorming is een variant op brainstormen, bedacht door Brian Tracey, een bekende motiverende spreker en auteur van zelfontwikkeling. Je hebt het misschien ook wel eens de “20 ideeënmethode” horen noemen.
Hoe je het ook noemt, mindstorming is een krachtig hulpmiddel voor teams die innovatie willen stimuleren en geweldige ideeën willen omzetten in uitvoerbare plannen met behulp van visuele diagrammen zoals mindmaps. Deze post onderzoekt wat mindstorming is en hoe je het kunt implementeren.
Mindstorming in actie: 20 vragen voor betere ideeën
Brian Tracey beschreef het mindstormingproces in drie zeer eenvoudige stappen:
- Schrijf bovenaan de pagina een vraag die u wilt beantwoorden.
- Wees zo specifiek mogelijk om de kwaliteit van uw antwoorden te verbeteren.
- Geef 20 antwoorden op deze vraag.
Het klinkt simpel, maar het stimuleert echte innovatie omdat je niet bang bent om ideeën van de muur te gooien. Je moet 20 ideeën op papier zetten — niemand heeft gezegd dat ze logisch, mogelijk of zelfs goed moesten zijn!
Door jezelf te pushen om met die 20 ideeën te komen, rek je je brein op. Je graaft steeds dieper in je bron van ideeën om met meer innovatieve, creatieve ideeën te komen.
Mindstorming versus brainstormen: wat is het verschil?
Brainstormen en mindstormen zijn beide strategieën om ideeën te genereren, maar ze verschillen aanzienlijk in zowel aanpak als resultaat. Bij traditioneel brainstormen komt meestal een groep mensen bij elkaar om ideeën te genereren in een gestructureerde vergadering.
Hoewel brainstormen effectief kan zijn om snel veel ideeën te genereren, ontbreekt het vaak aan diepgang en creativiteit, omdat sommige gebruikers misschien niet zo openstaan voor bijdragen. Bijvoorbeeld, een jongere of zachter sprekende collega kan over het hoofd worden gezien. Of het team kan zich neerleggen bij een idee dat door een hoger geplaatst lid is voorgesteld, zelfs als het idee ondermaats is. Het mist ook een proces om die ideeën om te zetten in plannen.
Mindstorming overwint de beperkingen van brainstormen door zich te richten op samenwerking en het aansturen van unieke ideeën. In een mindstormingsessie worden deelnemers aangemoedigd om ideeën te genereren en voort te bouwen op elkaars bijdragen in realtime, vaak met behulp van een samenwerkingstool. Dit creëert een stroom van gedachten en ideeën die kan leiden tot baanbrekende innovaties.
Brainstormen legt de basis voor het genereren van ideeën, terwijl mindstormen een specifiek format van 20 vragen gebruikt om de grenzen van conventioneel denken te verleggen en zo creatieve ideeën te ontsluiten.
Mindstorming voorbeeld: Contentmanager
Stel je voor dat je contentmanager bent bij een accountantskantoor en nieuwe contentideeën moet bedenken. Je besluit mindstorming te gebruiken om nieuwe ideeën te genereren. Zo zou dat kunnen gaan:
Begin met het opschrijven van uw vraag, bijvoorbeeld:
Hoe kan ik in het derde kwartaal meer ideeën voor content genereren?
Bedenk nu 20 antwoorden. Dit zou er zo uit kunnen zien:
- Neem contact op met de klantenservice om te horen welke vragen klanten hebben.
- Bekijk de zoekfunctie op onze website om te zien wat mensen op onze website zoeken.
- Vraag de onboardingondersteuning naar de pijnpunten die zij zien.
- Kijk naar uw grootste concurrenten om te zien welke pagina’s voor hen een goede ranking hebben.
- Let op nieuwe trends in de sector.
Vijf antwoorden en we komen ergens. Dit is waar het wat uitdagender wordt, maar laten we proberen er nog een paar te bedenken.
- Kijk uit naar nieuwe belastingwetten
- Kijk uit naar nieuwe wetten rondom contractarbeiders
- Denk eens na over welke functies wij bieden die onze concurrenten niet bieden
- Praat over de problemen van klanten die we heel goed oplossen
- Bespreek hoe AI onze industrie beïnvloedt
Zoals je ziet worden de ideeën steeds specifieker. Nu komt echter het moeilijkste gedeelte. De contentmanager moet nog 10 ideeën bedenken, wat nog dieper graven vereist. Dat is de ware kracht van mindstorming!
Hoewel mindstorming traditioneel door één persoon wordt gedaan, kan het ook in een grotere groep worden gedaan. In het voorbeeld van de contentmanager kan deze oefening worden gebruikt in een bedrijfsbrede vergadering of een kleinere marketing- en salesteamvergadering.
Hoe MindManager mindstorming effectiever maakt
Een van de belangrijkste voordelen van mindstorming is het genereren van ideeën die creatiever en innovatiever zijn. Om effectief te zijn, moeten teams echter een manier hebben om in realtime samen te werken en een plan te maken om die ideeën om te zetten in acties. Dat is waar MindManager kan helpen. Deze MindManager-sjablonen geven uw team een plek om in realtime samen te werken, ideeën te evalueren en de beste ideeën om te zetten in acties.
1. Gebruik de brainstormsjabloon om actie te ondernemen
Ondanks de naam is de brainstormsjabloon ook perfect voor mindstormsessies. Het tabblad ‘voorbereiding’ en ‘agenda’ kan ervoor zorgen dat iedereen is voorbereid op de mindstormsessie. Gebruik vervolgens het gedeelte ‘ideeën’ om de 20 antwoorden op te slaan en in realtime samen te werken. De laatste secties kunnen worden gebruikt om ideeën op te slaan voor later of om actieplannen bij te houden.
2. Gebruik de SWOT-analyse om de meest bruikbare ideeën te identificeren
Na je mindstormingsessie heb je minstens 20 ideeën. En nu? De SWOT-template maakt het makkelijker om elk idee te evalueren, zodat je team kan beslissen welke ideeën omgezet moeten worden in projectplannen.
3. Gebruik de urgentie-/belangrijkheidsmatrix om ideeën te prioriteren
De Urgency/Importance matrix is een ander hulpmiddel om te evalueren welke ideeën omgezet moeten worden in actieplannen. Zet tijdens een collaboratieve vergadering elk idee op de matrix, zodat u kunt bepalen welke ideeën geïmplementeerd moeten worden.
4. Gebruik de sjabloon voor probleemoplossing om mindstormende ideeën om te zetten in uitvoerbare plannen
De probleemoplossingssjabloon kan worden gebruikt om een mindstormingvergadering te structureren, de 20 ideeën te verzamelen en daarna een implementatieproces op te bouwen. Door plannings-, mindstorming- en procesnotities samen op te slaan, kan uw team verantwoordelijk blijven en ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot alle documenten.
Leer meer over mindstorming
Mindstorming helpt teams om innovatie te stimuleren en creatievere ideeën te genereren. Door creativiteit te stimuleren, diverse perspectieven te omarmen en realtime samenwerking aan te moedigen, ontsluit mindstorming het volledige potentieel van de creativiteit van uw team.
Met MindManager kunnen teams effectiever brainstormen, ideeën ordenen en goede ideeën omzetten in uitvoerbare plannen.