Vragen die je bij je Sollicitatie zeker moet stellen
Stel je voor, je hebt een belangrijk sollicitatiegesprek. Je bent goed voorbereid en hebt je onderzoek gedaan naar het bedrijf. Jij weet dat standaardvragen stellen, ervoor zorgt dat ze je snel vergeten. Maar jij wilt echt opvallen en de verborgen details van de functie waarop je solliciteert ontdekken.
Je neemt plaats tegenover de interviewer. Na de gebruikelijke begroetingen en introducties, krijg je de kans om vragen te stellen. Jij besluit de slimme vragen te stellen die je zorgvuldig hebt voorbereid.
De slimme vragen… en wat je daardoor te weten komt
Je begint met: “Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden van deze functie?” De interviewer licht toe welke taken je zult uitvoeren en je krijgt een duidelijk beeld van je dagelijkse werkzaamheden. Vervolgens vraag je: “Hoe ziet een typische dag eruit in deze rol?” en je krijgt een gedetailleerde beschrijving van de dagelijkse routine, wat je helpt om te bepalen of de functie bij je past.
Je gaat verder met: “Wat zijn de grootste uitdagingen waarmee ik in deze rol te maken zal krijgen?” Hierdoor krijg je inzicht in de obstakels die je kunt verwachten en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Om te begrijpen hoe je succes kunt meten, vraag je: “Hoe meet u succes in deze functie?” Het antwoord geeft je een idee van de prestatiedoelen en verwachtingen.
Omdat teamwork belangrijk voor je is, stel je de vraag: “Wat is de achtergrond van het team waarmee ik zal samenwerken?” en “Welke vaardigheden missen er momenteel binnen het team dat ik zou kunnen aanvullen?” Je krijgt waardevolle informatie over je toekomstige collega’s en hoe jij een verschil kunt maken.
Je wilt ook weten hoe het bedrijf jouw groei ondersteunt, dus je vraagt: “Hoe ondersteunt het bedrijf professionele ontwikkeling en groei?” Dit geeft je inzicht in de opleidingsmogelijkheden en carrièrepaden binnen de organisatie. Vervolgens vraag je naar de doelen van het team of de afdeling: “Wat zijn de belangrijkste doelen voor het team of de afdeling dit jaar?”
Om te begrijpen hoe feedback wordt gegeven, vraag je: “Hoe wordt feedback gegeven aan medewerkers?” en je krijgt een beeld van de cultuur en communicatie binnen het bedrijf. De vraag “Wat zijn de volgende stappen in het sollicitatieproces?” helpt je om het verloop van de sollicitatie te begrijpen.
Je wilt ook meer weten over de bedrijfscultuur, dus vraag je: “Hoe ziet de cultuur van het bedrijf eruit?” en “Wat zijn de verwachtingen voor overuren of werk buiten reguliere kantooruren?” Om te zorgen dat je werk-privébalans in evenwicht blijft, stel je de vraag: “Hoe ondersteunt het bedrijf de werk-privébalans van zijn medewerkers?”
Ten slotte vraag je naar de projecten waar je aan zult werken: “Wat zijn de belangrijkste projecten waaraan ik zal werken in de eerste zes maanden?” en “Zijn er mogelijkheden voor cross-functionele samenwerking?” Deze vragen geven je inzicht in de werkdynamiek en de mogelijkheden om samen te werken met andere teams.
Door deze krachtige vragen te stellen, laat je niet alleen zien dat je goed bent voorbereid en geïnteresseerd bent, maar krijg je ook een eerlijk voordeel. Je wilt immers niet alleen opvallen, maar ook het echte werk ontdekken en je potentieel maximaal benutten.
Het stellen van doordachte en slimme vragen tijdens een sollicitatiegesprek kan je niet alleen helpen opvallen, maar ook waardevolle inzichten geven over de functie en het bedrijf.
P.S.
Door krachtige vragen te stellen, krijg je een oneerlijk voordeel.
Je wilt niet alleen opvallen.
Je wilt het echte werk ontdekken.
Eens of oneens?
Ik heb er een handig mindmapje van gemaakt.
Daarmee leer jij snel op dezelfde manier te denken.
Klik hier voor de Published Map
En wil jij leren hoe je dit toepast, zodat jij de baan krijgt die je wilt?
KLIK HIER