Nederlandse werknemers zijn niet ziek, zwak en misselijk. Volgens de meest recente cijfers van het CBS over de afgelopen 12 maanden is het verzuim op 4,0 procent uitgekomen. Dat is een laagterecord voor Nederland.
• Steeds meer werknemers verzuimen nooit
• Zieken vaker ziek
• Veel ‘verzuimcultuur’ in openbaar bestuur
Opmerkelijk is dat het ziekteverzuim daalt, terwijl het langdurig verzuim stijgt. Over het algemeen wordt er minder verzuimd, maar wanneer verzuimd wordt, is het risico dat het langer dan een jaar duurt groter.
Steeds meer werknemers verzuimen nooit
Dat er minder mensen verzuimen is zichtbaar in de stijging van het percentage nulverzuim. Inmiddels verzuimt het grootste deel van de Nederlandse werknemers niet. Dit is een duidelijke verandering en is niet vast te stellen of dit met de crisis te maken heeft. Ook de vergrijzing, die vaak als een verzuimbepalende factor wordt genoemd vanwege het grotere aantal klachten van ouderen, lijkt minder invloed te hebben.
Zieken vaker ziek
Overigens is het gemiddeld aantal malen dat een werknemer per jaar verzuimt niet gedaald. Dit betekent dat, hoewel er een grotere groep is die niet verzuimt, de groep die wel verzuimt frequenter is gaan verzuimen.
Veel ‘verzuimcultuur’ in openbaar bestuur
Het lijkt dat er steeds minder organisaties zijn met een ‘verzuimcultuur’, waar werknemers verzuimen als normaal zien.
Toch zijn deze organisaties er wel, met name in de sector openbaar bestuur. Dit is volgens de cijfers van het CBS ook de enige sector waar het verzuim in 2012 is gestegen. Daarnaast blijkt met enige regelmaat dat organisaties met een verzuimcultuur in de zorg en het onderwijs te vinden zijn.